Voetreflextherapie bestaat al heel erg lang. Deze behandelmethode werd al zo’n 5000 jaar geleden toegepast door de Egyptenaren, Chinezen en Indianen.
Volgens de theorie achter voetreflextherapie wordt het gehele lichaam weerspiegeld op de voeten in exact dezelfde verhouding: iemand met lange benen heeft ook een lange reflexzone van het been, iemand met een groot hoofd heeft ook een grote reflexzone van het hoofd, etc.
Door bepaalde reflexzones op de voeten te “masseren” kunnen klachten in overeenkomende lichaamsdelen verholpen worden.
Voetreflextherapie zorgt ervoor dat de afgewerkte energie bij de voetreflexzones het lichaam makkelijker kunnen verlaten. De basisgedachte achter voetreflexzonetherapie is dat alle lichaamsdelen verbonden zijn door energiebanen en dat deze eindigen in de voeten. Via deze energiebanen wordt een prikkel gegeven vanuit de voetreflexzone naar het corresponderende lichaamsdeel.
Door deze prikkel kan de energie beter stromen, kunnen blokkades opgeheven worden en wordt het zelfherstellend vermogen van het lichaam geactiveerd. Dit verzacht de pijn, ondersteunt het herstel en heeft een ontspannend effect. Ook kunnen eventueel emoties verwerkt worden, door aandacht en voelen van de geblokkeerde zone, die vaak de oorzaak van een lichamelijke klacht vormt.
De voetreflexmassage geeft verder een heerlijke ontspanning. Dus ook voor mensen die geen klachten hebben, is het een weldaad voor het lichaam en heeft het een preventieve werking. Absoluut een aanrader om jezelf dit zo af en toe te gunnen!
Hoe vaak moet je voetreflextherapie ondergaan voordat het resultaat heeft?
Dat is per persoon verschillend. Het moge duidelijk zijn dat klachten die al langer bestaan, meer tijd nodig hebben om opgelost te worden, dan klachten die er nog niet zo lang zijn. Maar gemiddeld tussen de 6 en 10 behandelingen, moet er wel resultaat zijn. Bij chronische klachten, kan voetreflex ook “chronisch” toegepast worden.