Kanker

Een vreselijke ziekte die helaas steeds meer mensen treft. Iedereen kent wel iemand die het heeft (gehad).

Er zijn steeds meer mensen die tijdens reguliere behandelingen van chemokuren, bestralingen en/of operaties ondersteuning zoeken bij therapeuten.

Ook na de reguliere behandelingen zijn er vaak nog vele klachten waar hulp voor gezocht wordt. Met voetreflextherapie kan het hele traject begeleidt worden.

Vóór de reguliere behandeling begint kan voetreflex een zekere ontspanning bieden. Hoe sterker een patiënt is voor er aan een behandeltraject begonnen wordt, hoe beter men dit doorstaat. Het is al wetenschappelijk bewezen dat mensen die een voetreflexbehandeling voor een operatie ondergingen minder pijn en stress ervaarden.

Na een chemobehandeling kan voetreflex helpen om zo snel mogelijk weer te ontgiften, wanneer de chemo zijn werk heeft gedaan.
Hoe sneller de chemo dan weer uit het lichaam is, hoe sneller men weer opknapt.

Voetreflex helpt ook bij het zorgen voor emotionele stabiliteit.

Er gebeurt nogal wat met je: eerst heb je klachten, dan krijg je de diagnose, en vervolgens ga je als een speer een behandeltraject in….. ongeloof, angst, boosheid…. Je komt in een rollercoaster van emoties terecht.
Voetreflex helpt ook hier.

Tijdens het herstelproces kunnen energie opbouwende massages gegeven worden.

Bij het vasthouden van vocht door bijvoorbeeld een operatie, kan er een vocht afdrijvende massage gegeven worden.

De fysieke impact van kanker en de bijbehorende behandelingen krijgen altijd het leeuwendeel in de belangstelling. Eigenlijk logisch, want dat is wat iedereen ziet.

Alleen, de emotionele- en mentale impact die dit heeft op de patiënten, moet zeker niet worden onderschat.

Vanaf het moment dat ze te horen krijgen dat ze kanker hebben – voordat er ook maar iets op het lichamelijke vlak gebeurt – heeft de diagnose zelf al een enorme emotionele impact.
De eerste emotionele reacties zijn vaak boosheid, ontkenning, angst, shock, wanhoop, machteloosheid etc.

De mogelijkheid van verlies van het leven komt nu heel dichtbij.

Later eisen de behandelingen en onderzoeken ook hun tol. Er gebeurt nogal wat. Buiten alle lichamelijke dingen als bloed afnemen, operaties enz. moet de patiënt ook zien om te gaan met de uitslagen van die onderzoeken, scans, operaties etc. , en leren omgaan met de bijwerkingen van chemokuren en bestralingen. Een patiënt krijgt te maken met een rollercoaster aan emoties. En dit heeft een enorme impact op het lichaam.

Normaal ontlaat het lichaam zodra de stressfactor weg is. Het lichaam komt weer tot rust en herstelt zich. Echter bij langdurige stress gebeurt dit niet en verzwakt het lichaam. het immuunsysteem wordt onderdrukt, het spijsverteringsstelsel wordt ontregeld, wondgenezing gaat langzamer, slapen wordt slechter.  Als het lichaam niet in staat is om te ontladen, ontstaat er een trauma of PTSS. Patiënten met kanker komen in een langdurige stress situatie terecht en hebben dus een verhoogde kans hierop.

Door een voetreflexmassage wordt het herstelmechanisme van het zenuwstelsel geactiveerd waardoor de hartslag weer naar beneden gaat, de bloedvaten weer normaal worden, de spijsvertering weer op gang komt en de bijnieren weer tot rust komen. Het is in de staat van rust dat het lichaam zich herstelt, de geest helder wordt, de voedingsstoffen worden opgenomen, het hart kalmeert, de ademhaling dieper wordt en de geest tot rust komt.

Voetreflexmassage kan tijdens alle stadia van kanker gegeven worden: in het ziekenhuis, pre- of postoperatief, tussen de behandelingen door, gedurende chemotherapie en/of bestralingen, tijdens de herstelfase of de palliatieve fase.

Massage steunt niet alleen het fysieke, maar ook het emotionele, mentale, sociale en spirituele proces.

Massages kunnen naast het ondersteunen van het lichamelijke genezingsproces een hele belangrijke ondersteunende rol spelen in het verwerken van alle traumatische ervaringen. De aanraking bij een massage geeft rust, houvast, een gevoel van veiligheid en eigenwaarde. Massage zou dus eigenlijk een must zijn in het gehele behandeltraject.

Hoe meer bekendheid gegeven wordt aan de ondersteunende werking van reflexologie bij patiënten met kanker, hoe meer mensen de weg naar ontspannende, ondersteunende  Oncoreflexmassage vinden!

Geverifieerd door MonsterInsights