Ondersteun je lijf bij (tropisch) warm weer

Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 65 procent uit water.
Een hoofdrolspeler in de vochthuishouding  van je lichaam is je lymfesysteem. Dit is een ingenieus netwerk dat je organen voorziet van voldoende vocht. Door (tropisch) warm weer kan het zijn dat je lymfesysteem niet optimaal werkt. Je lichaam gaat dan vocht vasthouden. Hierdoor komt het zuiveringsstation van je lichaam – de nieren– onder druk te staan. Ze kunnen afvalstoffen minder efficiënt uit je lichaam filteren. Gelukkig zijn er vocht afdrijvende tips om je lymfesysteem te ondersteunen. 

Afvoer van vocht uit weefsel vindt plaats via je haarvaten en je lymfesysteem. Je lymfesysteem bestaat uit lymfebanen. In die banen stroomt een kleurloze vloeistof: lymfevocht. Afvalstoffen uit je cellen worden door dit vocht opgenomen en afgevoerd. Er kan echter een kink in de kabel komen waardoor je lichaam extra vocht gaat vasthouden.

Waarom je lichaam vocht vasthoudt

Er zijn verschillende redenen waarom je lichaam vocht gaat vasthouden. Tijdens de zomer – bij hoge temperaturen – kan je lichaam ontregeld raken en vocht gaan vasthouden. Als het kwik stijgt zetten haarvaten uit om je lichaam op een natuurlijke manier af te koelen. Hierdoor hebben je lymfebanen echter minder ruimte om het overtollige vocht af te voeren. Daarnaast kan je menstruele cyclus ook van invloed zijn op je vochthuishouding. In de week voor de eerste dag van je menstruatie verandert je hormoonhuishouding. Door schommelingen in de hoeveelheden oestrogeen en progesteron houdt je lichaam in die periode meer vocht vast, wat kan leiden tot dikke voeten, opgezwollen gezicht of vingers en vocht in benen of enkels.

Gelukkig zijn er manieren om je vochthuishouding zelf in goede banen te leiden.

Tip 1. Drink brandnetelthee

Op een tropisch warme dag is thee waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt. Toch is thee drinken een slimme manier om vocht af te drijven. Er zijn namelijk theesoorten die bekend staan om hun vocht afdrijvende werking. De meest bekende is brandnetelthee. Deze thee zit namelijk vol vitamine C, flavonoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer en kiezelzuur. Allemaal stofjes met een vocht afdrijvende werking. Geen fan van brandnetelthee? Ook paardenbloementhee, venkelthee en groene thee kunnen helpen om vocht kwijt te raken.

Tip 2. Eet vocht afdrijvende groenten

Bleekselderij, andijvie, artisjok, komkommer, venkel en wortels hebben een vocht afdrijvend effect. Ze bevatten veel kalium, een mineraal dat betrokken is bij de bloeddruk en de vochthuishouding. Meer zin in zoet? Eet dan een flinke schijf watermeloen. Deze heerlijke groente – jazeker, watermeloen is familie van de komkommer – bevat een grote hoeveelheid water, wat het afdrijven van vocht stimuleert. Wat je juist beter niet kunt eten is zout, suiker, rijst, sesamolie, yoghurt, kwark, kaas en voeding uit pakjes en blikken.

Tip 3. Kom in beweging

Door je ene been voor het andere te zetten en je voet te flexen helpen je kuitspieren op een natuurlijke wijze de doorbloeding en vochtafdrijving in je benen te bevorderen. Ga na de wandeling op de bank liggen met je benen omhoog. Ook dat drijft vocht af.

Tip 4. Slik supplementen

Het is misschien niet de eerste remedie waar je aan denkt, maar er zijn supplementen die bekend staan om hun vocht afdrijvende werking. De meeste bekende vocht afdrijvende vitamine is vitamine B6, maar die helpt vooral als je vocht vasthoudt tijdens je menstruatie. Ook vitamine B5, vitamine B1 en vitamine D3 kunnen er voor zorgen dat je minder vocht vasthoudt. Net als de mineralen calcium, magnesium, mangaan en kalium.

Tip 5. neem een (voeten)bad met Epsomzout

Epsom zout is eigenlijk geen zout, maar een in de natuur voorkomende zuivere mineraalverbinding van magnesium en zwavel. Epsom heeft allerlei heilzame eigenschappen. Zo helpt een voetenbad met Epsom zout bij opgezwollen voeten. Doe 1 kopje Epsom zout in je voetbad en laat het oplossen in het water. Geef je lichaam 10 -15 minuten de tijd om de magnesium en de zwavel via je voeten op te nemen. Als je lichaam verzadigd is, dan zal het stoppen met het verder opnemen van de weldadige stoffen. Je zult zien dat je voeten minder gezwollen zijn.

Bonustip: Lymfedrainage

Ga langs bij een masseur of voetreflextherapeut die lymfedrainage in de behandeling heeft en laat je lekker verwennen! Win-Win!

Bron: Holistik.nl

Geverifieerd door MonsterInsights