Waar denk jij aan bij stress?

Bij stress denk je waarschijnlijk aan iets dat zich vooral tussen je oren afspeelt. Maar niets is minder waar. Spanningen kunnen zich op allerlei plekken in je lichaam opslaan…

Volgens de Amerikaanse stress-expert Lauren Roxburgh zijn er 5 “stresscontainers” waar chronische stress zich vastzet. Als deze stress-containers te vol raken krijg je last van blokkades, pijn en spanningen . Welke container het eerst overloopt, verschilt per mens.

Je hele lijf krijgt het zwaar te verduren als je last hebt van chronische stress. Organen, weefsel, huid, spieren en klieren hebben allemaal eiwit-receptoren en zijn in staat emotionele informatie op te slaan. Dit betekent dat emotioneel geheugen niet alleen in je hoofd ligt opgeslagen, maar ook op verschillende plekken in je lijf. Ben je emotioneel niet in balans ten gevolge van langdurige stress, dan uit zich dat dus op verschillende plekken in je lichaam.

Op deze 5 plekken hopen spanningen zich op in je lichaam:

 1. Kaak, hals en gezicht
  de spieren in je kaak en rondom je mond en ogen reageren vrijwel direct op stress door zich aan te spannen. Wat helpt is de spanning weg te gapen, met je mond wijd open. Het gaat niet om de diepe uitademing, maar om de beweging die je met je mond maakt.
 2. Schouders, borst en hart
  de spieren van je schouders en borstkas kunnen zwaar gaan voelen en zelfs korter worden bij chronische aanspanning door stress en hoge werkdruk. Op lange termijn kunnen gespannen spieren in nek en schouders leiden tot pijn en knopen in je nek of tussen je schouderbladen. Daarnaast vermindert spanning de bloedsomloop en wordt de zuurstoftoevoer  beperkt. Er ontstaan ophopingen van melkzuur en giftige metabolieten en je pijnreceptoren worden actiever, waardoor je pijn erger ervaart.
 3. Longen en diafragma
  als je chronisch gestrest bent blijf je in je lijf in een staat van verhoogde paraatheid, waardoor je verkrampt raakt. Je hebt te weinig ruimte om diep en rustig adem te halen met als mogelijk gevolg kortademigheid, benauwdheid, hoofdpijn en andersoortige klachten.
 4. Maag
  ‘de maag is de spiegel van de ziel’ wordt wel gezegd. Stress is één van de belangrijkste oorzaken van maagklachten.  Door stress schiet je lichaam in de ‘Fight or Flight’ modus. Daardoor denkt je lichaam dat je op het punt staat te gaan rennen of vechten. Eten is dan niet handig en dus gaat de maag ‘op slot’.
 5. Heupen
  bij stress denk je waarschijnlijk niet aan je heupen, maar toch zijn ook je heupen ware stresscontainers. Ze staan in verbinding met je kaken. Ervaar je stress, dan merk je dat meteen aan je kaken, en die geven op hun beurt weer een seintje aan de heupen.

Stress in je lichaam is ook herkenbaar in oude gezegdes zoals: ‘Hij gaat er onder gebukt’ ‘Het ligt hem zwaar op de maag’ ‘Hij heeft het op zijn heupen’ etc.

Geverifieerd door MonsterInsights