We hebben een immuunsysteem dat ons beschermt tegen indringers en tegen vreemde cellen. Ons afweersysteem is erop ingesteld om vreemde dingen te herkennen. Maar op de een of andere manier faalt dat systeem soms.
De milt is een belangrijke factor in dat afweersysteem. In de milt worden net als in onze lymfklieren lymfocyten gevormd. Deze zijn van belang bij onze afweer. Ze maken afweerstoffen en beschermen zo ons lichaam tegen (virus) infecties .Tevens bevat de milt cellen die verouderde of verzwakte witte bloedlichaampjes opnemen en verteren. Datzelfde doen ze met bacteriën.
Niet alleen verkeerde voeding, maar ook eenzijdig eten of een teveel aan vet, alcohol, melkproducten, rauwkost, kruiden en suiker kunnen de miltenergie verzwakken. Hetzelfde geldt voor onregelmatig eten, lang vasten of gehaast eten. Kou en vocht kunnen ook een negatieve uitwerking hebben op het functioneren van de milt.
Daarnaast raakt de miltenergie verstoord door te veel in het hoofd zitten, teveel denken, piekeren en zorgen maken.
Een te dominante of sterke leverenergie (door stress en opgekropte emoties) kan de miltenenergie eveneens schaden.
Wanneer je milt verzwakt is kun je last hebben van een slechte eetlust, vermoeidheid of kun je last krijgen van maag- en darmklachten zoals diarree en zuurbranden. Ook spierklachten passen bij een niet goed functioneren van de milt energie.
Met voetreflextherapie kunnen de blokkades in de miltenergie opgeheven worden waardoor de energie weer vrij kan stromen en de milt haar werk weer optimaal kan doen.