Brandnetels

De brandnetel in je tuin zal je na dit artikel gelezen te hebben, niet meer zomaar 1,2,3 verwijderen!

Een brandnetel is eetbaar. Vergelijkbaar met spinazie klaar te maken, de smaak is wel iets anders.
Wanneer je brandnetels even kort blancheert, is de prik eraf. Niet te lang koken, dan wordt de plant bitter. Wanneer je plukt: de toppen zijn het lekkerst en die groeien ook gewoon weer aan!

Hoe donkerder groen de plant is, hoe meer vitaminen en mineralen er in zitten. (o.a. vitamine B1,2 en 5, vitamine C, E en K)

De toppen van de brandnetel zijn het lekkerst in het voorjaar

De bloemetjes aan het eind van de zomer worden zaadjes voor nieuwe planten. Maar de zaadjes zijn ook superfood. Deze kun je drogen en dan door de yoghurt gooien, of door de broodmix. Je kunt er ook thee van zetten. (zo kort mogelijk verhitten)
Oudere planten worden soms wat rood, dan reinigt het kruid op je bloed: het zet aan tot stromen.

De groene kleur zegt iets over het werkingsgebied van het kruid. In dit geval dus groen.
Lichtgroen staat voor maag, darmen, milt en stofwisseling.
Donkergroen voor kalmerend, vitaliserend op het hart en de bloedaanmaak. Vitamine en mineraal rijk.

De brandnetel is als het ware de voorjaarschoonmaak voor je lichaam.

Elke plant toont een bepaald karakter en deze kun je vergelijken met de trekken van een mens. Deze overeenkomst of sympathie tussen mens en plant wordt beschreven in de typologie. Wanneer mens en plant hetzelfde gedrag vertonen noemen we dit een sympathische werking. Bij tegengesteld gedrag wordt dit anti-pathisch genoemd. Bij een anti-pathische werking heeft het kruid vaak een provocerende werking. Nou, bij de brandnetel hoef je niet diep na te denken lijkt me: prikkelbaar.

Wanneer je kruidenthee gaat drinken, kun je het best zo’n 3 weken hetzelfde kruid drinken en dan minimaal 1 week niet. Dan doen de kruiden weer meer hun werk.

Brandnetelzalf is een goede trekzalf. Bijvoorbeeld voor splinters.  Maar deze zalf is ook goed bij jeuk, muggenbulten, brandnetelbulten (!) en (dichte) brandwonden.
Onder aan dit artikel staat hoe je zelf brandnetelzalf kunt maken.

Wanneer je gaat plukken, let dan goed op waar je dat doet. Vermijdt plaatsen waar veel honden lopen, en bermen langs drukke wegen. Laat als je plukt altijd genoeg staan voor de vogels, insecten (en andere mensen), maar ook voor de diversiteit van de omgeving en het voortplanten van de plant zelf.  Niet plukken bij nat en slecht weer, i.v.m. schimmelen.
Je kunt het beste rond het middaguur plukken, dan is de dauw verdwenen en de zon nog niet op zijn heetst.

Oh ja, en als je wordt geprikt door de brandnetel: wrijf er even overheen met een gekneusd blaadje van de hedera, weegbree of witte dovenetel! Die laatste twee staan vaak in de buurt van de brandnetel.

Brandnetelthee

Trek een paar dikke tuinhandschoenen aan en knip wat topjes van een brandnetel. Spoel de brandnetelblaadjes goed af en doe ze in een theepot. Overgiet ze met kokend water en laat 10 minuten trekken.

Waarom is brandnetelthee gezond?

1. Het stimuleert de spijsvertering.

2. Het zuivert je huid, waardoor het acne, eczeem en andere huidklachten kan verminderen.

3. Je haar kan er sneller door gaan groeien.

4. Het werkt ontgiftend. Brandnetelthee helpt je om slechte stoffen uit je lichaam weg te spoelen en te zuiveren.

5. Brandnetelthee kan héél goed helpen bij hooikoorts. (wel de brandnetels uit je eigen woonomgeving gebruiken dan!)

Je kunt verse blaadjes gebruiken, maar je kunt ook de blaadjes drogen in de oven. Spreidt ze dan uit over een vel bakpapier en droog ze op 50 graden in ongeveer 30 minuten. De blaadjes kun je na de hitte gewoon aanraken en verkruimelen en maandenlang in een afgesloten pot bewaren.

Brandnetelzalf

Nodig

  • Brandneteltoppen (voorjaar)
  • Vaseline
  • Vergiet
  • Handschoenen
  • Rvs/ glazen schaal
  • Grote pan
  • Keukenrol
  • Roerstokjes
  • Zeef en kaasdoek
  • Potjes

Werkwijze:

  1. Spoel de brandneteltoppen af met koud water zodat er geen zand aan zit
  2. Dep ze droog met een theedoek en/of laat even kort drogen op een doek
  3. Smelt ondertussen de vaseline au-bain-marie
  4. Knip of scheur de brandneteltoppen in kleinere stukjes
  5. Voeg de brandnetel toe aan de gesmolten vaseline en roer zachtjes door
  6. Zorg dat de brandnetel goed met vaseline bedekt is
  7. Laat de kruiden minimaal 24 uur in de warme vaseline trekken en roer regelmatig door. (dit hoeft niet achter elkaar, maar kan over 1-3 weken verdeeld worden)

Afzeven:

  • Giet of schep met een sauslepel de vloeibare substantie met telkens wat plantendelen door een zeef in een andere schaal
  • Druk de plantendelen niet aan, want het plantensap moet niet in de zalf terecht komen (vocht)
  • Gooi de plantendelen weg.
  • Zorg dat de gezeefde zalf weer goed vloeibaar wordt door hem weer au-bain-marie te verwarmen en zeef de zalf daarna nogmaals door een zeef met een kaasdoek
  • Voordat je  de zalf in potjes gaat gieten moet deze weer goed vloeibaar zijn
  • Laat de zalf afkoelen
  • Plak een etiketje met de naam en datum op het potje.
Geverifieerd door MonsterInsights