Madeliefjes

het zijn net weermannetjes. Bij mooi weer staan ze open, bij slecht weer gaan de bloemetjes dicht. Het is een kruid met veel haartjes, op het blad en op de steel. Dit betekent dat het kruid werkt op de slijmvliezen. De bloemetjes zijn eetbaar: het wit is zacht en zoet, het geel is hard en bitterder. Leuk en lekker als garnering in salades. Vroeger maakten we van die kettingen van madeliefjes. Eigenlijk waren dat gewoon snoepkettingen! 😉

Je kunt madeliefjes-olie maken die dan goed werkt bij een jeukende huiduitslag zoals bij rode hond of psoriasis. Je kunt dat ook op je stijve spieren smeren.

Madeliefjes olie maak je zo:

Pluk de madeliefjes die je wilt gebruiken en zorg dat het zo droog mogelijk is.
Vul een potje voor 3/4 met olie en knip daar de bloemetjes in fijn. Zoveel dat de bloemen nog voor een 1/4 onder de olie staan. Kleinere bloemetjes kun je gewoon heel laten. Niet alle bloempjes zakken direct naar beneden, dit heeft soms enkele uren nodig. Roer daarom af en toe even door.

Zet de pot minimaal 3 weken op een zonnige, warme plaats, bijvoorbeeld in de vensterbank. Sluit de pot niet af met een deksel, maar bindt een doekje om de opening om bederven door vocht te voorkomen. Roer de 1e week elke dag minimaal 1 keertje goed door, zodat alle plantendelen goed in de olie gedompeld zijn.
Na 3 weken kun je de olie afzeven boven een kannetje of schone glazen pot. Je kunt dit door een fijnmazige zeef doen. Handig is om in die zeef kaasdoek of zoiets te leggen voor een extra filtering. Daarna het doekje goed uitknijpen om alle olie goed uit de plantenresten de drukken.

Giet de olie in flesjes en sluit goed af. Plak er een etiketje op met de naam en eventueel de ingrediënten, en de datum. De olie is nu klaar voor gebruik. Bewaren op een koele donkere plek.

Door enkele druppeltjes etherische olie toe te voegen, kun je de olie nog met een extra geur verrijken.

Geverifieerd door MonsterInsights