Salie: meer dan een mooie tuinplant

De plant, ook wel salvia genoemd, doet vooral dienst als eyecatcher in de tuin. In tuincentra en zelfs bij supermarkten staan de planten in het voorjaar voor het grijpen. Deze plant bloeit namelijk mooi met lange paars/roze bloemen.

Maar het meest interessante  zijn de vele gezonde stoffen die opgeslagen liggen in de zachte, grijs/groene blaadjes.

‘Salvia officinales’

Helaas heb je met een salieplant van de supermarkt niet automatisch de beste en lekkerste te pakken voor in de keuken. Er zijn namelijk wel 800 soorten. Ga voor de ‘Salvia officinalis’. Dit wordt ook wel de ‘echte’ salie genoemd en is lekker als keukenkruid.

Zet hem in de vaste grond op een beschut plekje in de zon of op je balkon en je kunt het hele jaar genieten van verse salieblaadjes. Het leuke is dat je ook in de winter kunt blijven oogsten, omdat de plant winterhard is.

Je kunt het als kruid ook vers kopen of in gedroogde vorm. Beide soorten zijn geschikt in de keuken.

Steeds meer supermarkten verkopen verse salieblaadjes in een kleine verpakking zoals muntblaadjes en andere verse kruiden

Salie voor je gezondheid

Er zijn ontzettend veel redenen om dit kruid vaak te (gaan) gebruiken in de keuken. Een aantal voordelen op een rijtje:

Verzachtend bij pijnlijke menstruaties

Al in de tijd van de Grieken en Romeinen stond salie bekend als effectief middel bij een pijnlijke menstruatie en bij vruchtbaarheidsproblemen. Maar ook bij klachten rondom menopauze en de overgang kan salie zeer effectief zijn. Dit heeft de maken met de etherische olie in het blad. Hierin zitten fyto-oestrogenen. Dit stofje heeft dezelfde opbouw als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Fyto-oestrogenenpassen zich aan jouw oestrogeenspiegel aan met een regulerende werking.

Wanneer er een teveel aan oestrogeen aanwezig is (dominantie), zorgen ze voor een daling. Maar dit gebeurt ook andersom: een tekort aan oestrogeen kan met natuurlijke fyto-oestrogenen worden aangevuld. Deze stofjes zorgen dus voor een balans in je hormoonhuishouding.

Effectief bij overgangsklachten

Een andere krachtig werking van salie is dat het jouw interne thermostaat reguleert. Hierdoor verminderen eventuele opvliegers en nachtelijk zweten, waarmee de overgang gepaard kan gaan.

Dit is te danken aan de flavonoïden (antioxidant werking, en geven kleur aan groenten en fruit) die in salie zitten. Veel natuurlijke, homeopathische middelen tegen opvliegers bevatten daarom salie.

Voor je luchtwegen

Salie staat ook bekend om de geneeskrachtige werking op de luchtwegen. De blaadjes werken ontstekingsremmend en ontsmettend bij een droge, pijnlijke of ontstoken keel. Ze zijn ook heilzaam bij andere luchtwegaandoeningen, zoals astma en hoestklachten. Om dit soort klachten te verlichten kan je thee trekken van salieblaadjes, vers of gedroogd. Onderaan dit artikel lees je hoe.

Ontstekingsremmend

Naast wat vitamines en mineralen (waaronder vitamine A, C, calcium en ijzer) bevat salie rozemarijnzuur. Dit is een sterk antioxidant. Antioxidanten zijn belangrijke ondersteuners voor de lever en ze helpen cel- en DNA-schade in jouw lijf te voorkomen. Ze kunnen daarmee het verouderingsproces vertragen en de kans op (welvaarts)ziekten verkleinen. Het zijn daarbij ook krachtige ontstekingsremmers.

Schade aan cellen en DNA wordt o.a. veroorzaakt door vrije radicalen in, maar ook buiten ons lichaam. Denk aan verkeerd bereid voedsel, roken, stress, luchtverontreiniging etc.

 Goed voor het geheugen

Salie bevat ook rozemarijnzuur. Dit gezonde stofje heeft o.a. een gunstige invloed voor het behoud van een goed geheugen. Bij de ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld, is sprake van een verlaagd niveau van acetylcholine, een stofje dat prikkels in de hersenen overbrengt. Rozemarijnzuur voorkomt de afbraak van acetylcholine.

Rozemarijnzuur vind je overigens niet alleen in salie, maar ook in oregano, rozemarijn, citroenmelisse en het kruid marjolein! Veel van de Provençaalse kruiden dus.

 Rustgevend
Kan je ’s avonds moeilijk de dag afbouwen of kom je ’s nachts lastig in slaap? Salie werkt rustgevend en kalmerend. Een kopje saliethee voor het naar bed gaan is dus niet zo’n slecht idee.

Wat verder nog te doen met Salie?

Van oudsher wordt het kruid gecombineerd met vlees, maar met groenten of vis is het ook erg lekker. De smaak kan even wennen zijn wanneer je de blaadjes voor het eerst proeft. Ze zijn namelijk krachtig van smaak en met geen ander kruid te vergelijken. Wees er dus spaarzaam mee. Een eetlepel fijngesneden salie in een gerecht is vaak al voldoende.

Salie geeft een warme, kruidige smaak af wat lekker combineert met sauzen, stampotten en stoofschotels. Geroosterde salie is ook erg smaakvol. Bijvoorbeeld in een groenteschotel. Onderaan dit artikel vind je een lekker, makkelijk recept als voorbeeld.

Laat andere kruiden, zoals rozemarijn, tijm en oregano, zo veel mogelijk achterwege: salie is een trotse alleenheerser en smaakt dominant in combinatie met andere kruiden.

Maar ook zonder extra smaakmakers geldt: gebruik er niet teveel van. De smaak te pakken? Snijd dan eens wat salie fijn en doe dit in een vispakketje. Of laat een paar blaadjes salie mee warmen in een botersausje en giet dit over gestoomde groenten. Leuk weetje: wanneer je salie combineert met iets vettigs ontwikkelt het aroma zich sterker. 

Salie: zet er heilzame thee van

Naast het gebruik in gerechten, is salie lekker en heel gezond om als thee te drinken. Bij de Ekoplaza, of andere biologische winkels, worden kant-en-klare zakjes en losse gedroogde salie verkocht. Dit is dezelfde soort die je tijdens het koken gebruikt.

Saliethee is erg geschikt bij keelklachten. Laat een volle theelepel, of een theezakje, salie trekken in een kop heet water en drink dit met kleine slokjes op. Je kunt voor de variatie citroenmelisse of munt toevoegen. Ook gorgelen met saliethee is zeer effectief. Gebruik hiervoor een volle eetlepel salie (vers of gedroogd) en laat het een kwartiertje trekken tot een sterke thee. Laat de drank afkoelen, gorgel drie keer per dag, een paar dagen achter elkaar.

Saliethee is dus gezond, maar overdrijf niet. Een tot twee koppen per dag is voldoende. Bij grote hoeveelheden kan salie een ongewenste uitwerking hebben.

Salie recept; geroosterde zoete aardappel met salie (bijgerecht)

Dit heb je nodig voor 2 personen:
2 zoete aardappelen
10 blaadjes verse, of 1-2 el gedroogde salie
Twee tenen knoflook, fijn gehakt
Olijfolie
Verse peper en (Keltisch) zeezout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180ºC. Snijd de zoete aardappelen in halve maantjes of blokjes. Hak de salie fijn. Houd 4 blaadjes salie apart om te garneren. Schep de stukken aardappel om in een kom met een scheutje olie, knoflook, salie, zeezout en een draai verse, zwarte peper. Verdeel over een bakplaat en rooster in de oven in 30 minuten beetgaar. Serveer met de overgebleven salie en een extra scheut olijfolie.

Heerlijk als bijgerecht bij groene groenten, een salade, een vispakketje uit de oven of een stukje vlees.

Tip: maak extra en laat dit afkoelen. Schep dit de volgende dag door een groene salade of eet als tussendoortje.

Afgekoelde zoete aardappel is een bron van resistent zetmeel en heel gezonde voeding voor je darmen. Resistent zetmeel is een onverteerbaar type zetmeel dat daardoor, zonder in je maag of dunne darm verteerd te worden, in je dikke darm terecht komt. En daar ontstaat de magie! In je dikke darm is resistent zetmeel waardevolle voeding voor goede, gezonde dikke darmbacteriën.

Bron: energiekevrouwenacademie.nl

Geverifieerd door MonsterInsights