Grieperig of verkouden?

Het begint vaak met niezen, een loopneus, keelpijn en een afgemat gevoel. En als je pech hebt slaat je verkoudheid ook nog eens om in griep. De traditionele Chinese geneeskunde kijkt op een geheel eigen manier naar ziek worden. Het draait om de balans tussen Yin en Yang in je lijf. Zodra deze balans verstoord raakt en Qi (levensenergie) niet vrij door je lichaam kan stromen, zien ziekteverwekkers hun kans schoon…

Dit zegt de traditionele Chinese geneeskunde

Je kunt ziek worden door invloeden van binnenuit of van buitenaf. Binnen de westerse geneeskunde worden bacteriën en virussen gezien als een belangrijke externe ziekmaker. Griep is een virale infectie met het influenzavirus als grote boosdoener. Dit besmettelijke virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel. Het veroorzaakt ontstekingen in de slijmvliezen van je neus- en keelholten, luchtpijp en longen. Als je drager bent van het influenzavirus kun je mensen in je omgeving besmetten door te praten, hoesten of niezen. Binnen de Chinese geneeskunde kijkt men op een andere manier naar ziek worden. Volgens de Chinese leer zijn er drie factoren die ziekte kunnen veroorzaken: je emotionele gesteldheid, je levenswijze en je omgeving. In dit artikel zoomen we in op de factor omgeving.

Zes schadelijke invloeden

In een gezond lichaam zijn Yin en Yang in balans. Alle processen in je lijf verlopen dan optimaal en je Qi (levensenergie) kan vrij door je lichaam stromen. Wanneer het evenwicht tussen Yin en Yang verstoord raakt, is je lichaam vatbaar voor invloeden van buitenaf. Binnen de Chinese geneeskunde onderscheidt men zes Schadelijk Invloeden (Liu-yin) die ook wel de zes Kwaden worden genoemd. Deze ‘kwaden’ dragen de naam van een weertype: Wind, Kou, Vuur, Vocht, Droogte en Zomer Hitte. Als je lichaam is verzwakt omdat Yin en Yang uit balans zijn, kan een bepaald weertype je lijf binnendringen. Je Qi probeert de binnendringer te verdrijven, maar als je levensenergie te zwak is of de binnendringer te sterk dan word je ziek.

Afweersysteem

Over de zes kwaden en alle ziektes die zij veroorzaken zijn boeken vol geschreven. Als het gaat om verkoudheid en griep, dan zijn vooral Wind en Kou interessant. Binnen de Chinese geneeskunde hecht men veel waarde aan het warm houden van je hoofd en nek. En dat is niet voor niets. Als je te lang op de tocht zit, kan Wind je lijf binnendringen. Krijgt Wind de overhand, dan slaan verkoudheid en griep toe en krijg je te maken met koude rillingen, een loopneus, keelpijn en spierpijn. Wind is een kwaad dat zelden alleen komt. De aanwezigheid van Wind bevordert zelfs het binnendringen van andere weertypen zoals Kou. Het belangrijkste symptoom van Kou is dat je het koud hebt. Daarnaast kun je last krijgen van kramp en stijfheid van je ledematen. Vaak dringt Kou je lijf binnen via je voeten, door het lopen op een koude ondergrond. Draag in de herfst en winter daarom warme sokken. Houd ook vooral de rest van je lichaam lekker warm. Gefietst in de regen? Doe meteen je natte broek en sokken uit en trek droge kleding aan.

De kou uitdrijven met gember

Voel je een verkoudheid opkomen? Wat je kunt doen is de Wind en Kou direct uitdrijven met behulp van verse gemberthee . Gember is scherp en warm en brengt de Qi in je lijf in beweging. Ook zet het je poriën open en drijft het Wind en Kou naar buiten. Drink een paar mokken gemberthee per dag. Je kunt er wat kaneel aan toevoegen om het verwarmende effect te versterken en een takje munt om de poriën nog verder te openen. Drink je gemberthee zo heet mogelijk en ga vervolgens onder een warme deken liggen om de kou uit je lijf te zweten. Met een beetje mazzel kun je een beginnende verkoudheid zo in de kiem smoren.

Zoethout tegen keelpijn

Blijven Wind en Kou te lang in je lijf aanwezig, dan ontstaat er een strijd tussen je afweersysteem en deze binnendringers. Hierdoor kan het weertype Hitte de overhand krijgen en kun je last krijgen van keelpijn. Verwarmende gember is in dat geval geen goed idee. Slimmer is het om zoethout thee te drinken. Thee op basis van zoethout verzacht de pijn en biedt alle nodige weerstand tegen bacteriën en virussen. Wat je ook kan doen is spoelen met zout water. Los 2 schepjes zout op in een kopje warm water en gebruik het om flink mee te gorgelen. Het zout doodt de bacteriën in je keel en stimuleert de bloeddoorstroming.

Bron: Holistic: Chinese Geneeswijzen, Ted. J. Kaptchuk

Voetreflextherapie bij verkoudheid

Een voetreflexbehandeling kan ook verlichting brengen bij een fikse verkoudheid. Voorwaarde is wel dat je koortsvrij bent. En je moet er zin in hebben natuurlijk.
Beterschap!

Geverifieerd door MonsterInsights