Heel je lever

In het Taoïsme gebruikt men al eeuwen helende klanken om het lichaam te genezen en weer in balans te brengen. De klank die hoort bij de lever is shhhh. Een beetje als het ruizen van de wind door de bomen. Bij de volgende oefening gebruik je deze helende klank om de leverenergie weer te laten stromen.  

  • Ga rustig zitten en plaats je handen op je lever. ( de lever ligt net onder de ribben, voornamelijk aan de rechter kant. )
  • Breng je aandacht naar je lever achter je handen. Rust hier.
  • Groet je lever en breng een glimlach naar je lever. Stat stil bij wat dit belangrijke orgaan allemaal voor jou doet al een heel leven lang: het opslaan van voedingsstoffen, ontgiften van je bloed en afvalstoffen, en het laten stromen van je energie. Bedank je lever hiervoor.
  • Kijk dan of je beeld kan krijgen van hoe je lever voelt en neem waar. Voel je verkramping of ontspanning? Hitte of kou? Donkerte of juist lichtere energie.
  • Breng nu op een inademing je armen zijwaarts omhoog tot boven je hoofd. Haak je vingers in elkaar met de palmen naar boven gericht. Buig iets naar links, zodat je rechts een strekking voelt op je leverstreek.
  • Maak weer contact met je lever en maak de leverklank shhhh met je ogen open, gericht naar je handen. Stel je daarbij voor dat alle stress, boosheid en frustratie als donkere wolkjes met je adem je lichaam verlaat.
  • Laat de armen weer zijwaarts naar beneden komen, met je handpalmen naar buiten gericht. Stel je hierbij voor hoe je met je handen het frisse lentegroen verzamelt. Rust je handen op of vlak voor je lever en breng deze groene energie via je handen naar binnen. Vul zo al je cellen met deze groene energie.
  • Doe deze oefening tenminste 3x. vaker mag natuurlijk ook.
  • Ben je klaar? Ga dan rustig achterover zitten en voel wat dit met je lever en lichaam heeft gedaan. Voel je de energie weer stromen?

Het belang van voeding

Is deze oefening niks voor jou, maar spreekt het idee van een gezonde stromende leverenergie je wel aan? Let dan op wat je tot je neemt. Volgens de Taoïsten is er een verband tussen het functioneren van de lever en voeding. Vermijd daarom alcohol, geraffineerde suikers, kunstmatige zoetstoffen en kleur- en smaakstoffen. Bittere groenten zoals witlof en spruitjes, groene groente, knolgewassen, citroen, grapefruit en spinazie zouden juist een gunstig effect hebben op de werking van je lever. Maar denk ook aan ‘giftige’ gevoelens  (zoals boosheid, je slachtoffer voelen, niet genoeg voelen)en relaties die energetisch belastend zijn voor je lever. Laat deze dan ook los.

Bron: Holistik.nl  Taoïsme

Geverifieerd door MonsterInsights