Salie

Vroeger ging men er vanuit dat de schepper een teken aan planten had gegeven. Door goed te kijken zou je kunnen ontdekken wat de toepassing van een kruid was. Als je het blad van de salie bekijkt, dan lijkt het op de structuur van een tong. Toevallig wordt salie ook al eeuwenlang gebruikt bij klachten in en rond de mond. Het helpt bij aften, keelpijn, ontstekingen en verkoudheid. Daarnaast maakt het taai slijm los, het doodt ziektekiemen etc. Uiteraard heb je wel meer kennis nodig dan alleen naar de vorm van een plant te kijken, want sommige planten moeten sterk worden verdund of mogen alleen maar uitwendig gebruikt worden. Meteen grijp ik dit gegeven van de tong aan om het te koppelen aan de wijsheid van de oude Chinezen. Vroeger moest men bij de arts de tong uitsteken. Men beschouwde de tong als een soort landkaart waaraan je kon zien hoe het met de organen in het lichaam was gesteld. Aan de hand van zijn constatering gaf de arts een kruidenadvies; waarschijnlijk een reinigende remedie, want de tongdiagnose gaf aan waar in het lichaam vervuilde of zwakke plekken waren.

Tong

De vorm en het uiterlijk van de tong wordt vaak gebruikt als diagnosemiddel in de Chinese Geneeskunde. Een gezonde tong is licht rood en de tong weerspiegelt de gezondheid van de inwendige organen en de bloedcirculatie. Wit beslag op een bepaald gebied is een teken dat afvalstoffen zich ophopen. Een afwijkende structuur kan wijzen naar een voedingspatroon waarbij onvoldoende mineralen worden opgenomen. (Wanneer er onvoldoende bouwstoffen worden opgenomen kunnen er lichamelijke klachten ontstaan.)Veel mensen hebben last van karteltjes aan de zijkant, dit verwijst naar een overbelasting van de gal/lever. Een dikke, rode of pijnlijke tong zou naar een verborgen ontsteking kunnen wijzen. Een zwart gekleurde tong is in veel gevallen het gevolg van medicijn- of antibioticagebruik.

Schoonmaak voor de tong: Poets regelmatig je tong en je zult merken dat hij schoner wordt en je smaakpapillen beter gaan werken. Wellicht dat je je fitter gaat voelen, want het ontgiften van de mond heeft effect op het hele lichaam. Gebruik voor het poetsen van tong en tanden het liefst een natuurlijke tandpasta.

Heb je je eigen tong wel eens bestudeerd?

Is hij mooi rood doorbloed of laat hij je gebieden zien die een reinigende kuur kunnen gebruiken? Bij de meeste mensen ziet de tong er beslagen uit in het gebied van de darmen (dit is achter op de tong, zie bovenstaande foto). Je kunt er dan voor kiezen je lichaam te reinigen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een vastenkuur, een darmspoeling, massages of door het gebruik van kruiden…

Nu terug naar de salie. Dit geneeskruid kan je helpen je lichaam te reinigen. Drink een week lang elke dag drie kopjes Saliethee. (Week een blaadje gedroogde of verse salie in een klein scheutje koud water. Breng water aan de kook en giet het dan over het water met de salie. Laat het ongeveer 10 minuten trekken.)Waarschijnlijk zul je na een paar dagen aan je urine of ontlasting merken dat je lichaam zich ontdoet van afvalstoffen. Ook kan eventueel vastzittend slijm uit de longen loskomen. Na een week saliethee stop je een paar dagen en herhaal je de kuur desnoods opnieuw.

Bron: kruidenmassages.nl

Geverifieerd door MonsterInsights