Weerstand

Weerstand tegen wat er is. Dat je eigenlijk iets anders zou willen.
Zodra je weerstand voelt ben je geneigd om angst, boosheid, verdriet en frustratie weg te stoppen. Het onderdrukken van deze emoties kan uiteindelijk leiden tot het verzwakken van je immuunsysteem.

Lichaam en geest zijn niet van elkaar te scheiden. We kunnen het apart beschrijven, maar het functioneert als één geheel. We kunnen alle organen, systemen en processen in het lichaam wel apart beschrijven, maar ze zijn allemaal met elkaar verbonden.

Je hoofd communiceert met je darmen via het zenuwstelsel, hormonen en bloedcellen communiceren met elkaar via allerlei processen. Zo hebben ook emoties hun effect op je lijf.

Als je bijvoorbeeld net een nieuwe baan hebt, ga je met veel energie en enthousiasme naar je werk. Maar zodra je er geen plezier meer in hebt, heb je ook minder energie.

Wanneer we iemand aardig vinden, dan zullen we die persoon omarmen. We laten hem of haar toe. Wie we niet respecteren, proberen we uit de weg te gaan, te vermijden. Datzelfde geldt voor situaties. We zoeken de plekken of omstandigheden op waar we ons goed bij voelen.
Kortom: wat goed is of goed voelt laten we binnen, wat slecht is sluiten we buiten.

Je immuunsysteem doet precies hetzelfde! Wat goed is zal het binnenlaten, wat slecht is (bacteriën, virussen etc.) houdt het buiten de deur of zal het zich tegen verzetten.

Maar wanneer leidt het onderdrukken van emoties dan tot ziekte?

Als er steeds iets anders gebeurt in je leven dan je daadwerkelijk zou willen levert dat spanningen op. Een korte periode van spanning kan je lichaam heel goed aan. Stresshormonen als adrenaline en cortisol worden geactiveerd. Je ademhaling gaat sneller, je hartslag gaat omhoog en je spierspanning neemt toe. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of te vechten.


Maar wanneer spanningen langer aanhouden, dan gaat het tegen je werken.

Je kunt dan te maken krijgen met een hoge bloeddruk, hartkloppingen, spierklachten en een verminderde werking van je immuunsysteem. Dan heeft niet alleen een virus eerder kans om toe te slaan, maar kunnen ook klachten optreden ten gevolge van bijvoorbeeld schildklieraandoeningen, reuma, maag-darmproblemen en suikerziekte.

Even voor alle duidelijkheid: Niemand heeft hier schuld

Je bent niet schuldig aan je eigen ziekte. Het betreft hier een onbewust proces dat zijn oorsprong veelal vindt in de angst om de verbinding te verliezen. De verbinding met die personen en omstandigheden waar we ons afhankelijk van voelen en vaak van hebben gemaakt.
Wanneer ons verlangen dan aangeeft dat we eigenlijk iets anders willen dan kan het zijn dat we deze gevoelens gaan onderdrukken uit angst om te verliezen.

Dat leidt onherroepelijk tot weerstand

Daarmee ondermijnt jouw eigen weerstand je immuunsysteem.

Het is zaak om oude denkpatronen los te laten, je lijf te leren voelen. Ken je het gezegde : ‘Wanneer je naar je lichaam leert luisteren als het fluistert, dan hoeft het nooit te schreeuwen’?
Omarm je emoties. Ze hebben je wat te zeggen. Luister ernaar, laat het er zijn. Pas stapje voor stapje je leven aan hoe jij het wilt hebben.

Jij bent de belangrijkste mens in jouw leven. Niet vergeten.

  • Bron: holistik.nl
Geverifieerd door MonsterInsights