Als het mooi weer is, betekent dit voor veel mensen dat ze standaard een zonnebril dragen. Sommigen smeren zich met 20 graden al in met zonnebrandcrème.
Maar hoe goed is het om een zonnebril op te doen en jezelf in te smeren met zonnebrandcrème?
Wellicht niet zo goed als je misschien denkt...
Het is een feit dat we de zon nodig hebben.
Hoewel de media meestal alleen op de schadelijke effecten van (te veel) UV-licht wijzen, is dit in werkelijkheid een van de krachtigste natuurlijke medicijnen die de wereld kent.
Maar….. een teveel van iets is nooit goed.
Op vakantie naar Spanje en dan met je witte velletje 2 weken lang op het strand bakken zal je huid en je gezondheid geen goed doen. Een teveel aan zonnestralen leidt tot een rode verbrande huid en een verbrande huid is één van de oorzaken voor de mogelijke ontwikkeling van huidkanker.
Maar wat kun je dan het beste doen? jezelf goed insmeren en een zonnebril opdoen?
Daar zou ik toch nog een keer goed over nadenken….
Zowel zonnebrandcrème als het dragen van een zonnebril vergroot namelijk ook de kans op de ontwikkeling van huidkanker!
HOE kan dit?
De genezende stralen van de zon hebben geen effect als je een zonnebril draagt. Zonnebrillen blokkeren namelijk belangrijke stralen van het lichtspectrum die het lichaam nodig heeft voor onmisbare biologische functies.
Je lichaam maakt het hormoon melanine aan, wat er voor zorgt dat jouw lijf zich beter gaat beschermen tegen schadelijke UV straling.
Dit is een geweldig proces wat het brein en lijf samen al vele eeuwen doen.
Hoe feller de zon wordt, des te meer melanine maak je aan. Er is echter ook een belangrijke factor nodig om melanine aan te maken. Zonlicht IN je oog.
Als zonlicht door je zonnebril wordt geblokkeerd ‘denkt’ je pijnappelklier dat het buiten donker wordt en neemt de productie van melanine sterk af.
Met andere woorden, hoe vaker jij een zonnebril opdoet, hoe lager je melanine aanmaak en daarmee dus ook je bescherming tegen UV straling van de zon.
Zonnebrillen en zonnebrandcrème blokkeren de opname van ultra violette stralen die je lichaam nodig heeft om vitamine-D aan te maken.
Vitamine-D tekort wordt in verband gebracht met depressie, prostaatkanker, borstkanker, osteoporose, vatbaar worden voor de ziekte van Lyme, en vrijwel elke andere degeneratieve aandoening (bron).
Gematigde en veilig blootstelling aan de zon (zonder zonnebrandcrème) kan vele vormen van kanker voorkomen (bron)
Conclusie is dus: geniet van de zon de komende dagen!
Draag in de zon zo min mogelijk een zonnebril en smeer zo weinig mogelijk zonnebrandcrème op je huid.
Bron: www.leefbewust.nu